Historiek van de Reigervrienden

Het ontstaan

Begin jaren 60 werd onder inpuls van André Seynaeve en Omer Decan gestart met de Reigervrienden. De bedoeling was om elk jaar een wielerwedstrijd in te richten met het geld dat ze konden rondhalen bij de bewoners van deze wijk.

De eerste jaren veranderden de bestuursleden regelmatig tot na een 6-tal jaar André Pollet voorzitter werd en het bestuur het over een andere boeg gooide. Naast de steungelden van de bewoners werd vanaf dan ook steun opgehaald bij sponsors, er werd een sportavond ingericht met plaatselijke vedetten en een bal met orkest. Al deze zaken moesten er voor zorgen dat de clubkas meer gespijsd werd. Met het bekomen geld werden er nu ook meer wedstrijden ingericht. Bijna alle categorieën passeerden hierbij de revue, van parochianen tot de amateurs. Enkel aan beroepsrenners waagden ze zich niet.

De Reigervrienden werden ook de supportersclub van Herman Decan - die het tot beroepsrenner heeft geschopt -, Patrick Decan en ook nog een tijdje van Danny Crombez.

Toen de laatsten van het toenmalige bestuur halfweg de jaren 90 de fakkel doorgaven aan jongere mensen, werden de activiteiten danig teruggeschroefd, tot er enkel nog een wedstrijd half maart voor elite zonder contract overbleef. In 2004 werd er terug een kaasavond ingericht door enkele van de bestuursleden, maar door interne onenigheden werd hierna dit bestuur ontbonden.

Een nieuwe start

Na de bewuste kaasavond werd onder impuls van Freddy Lingier een nieuw bestuur samengesteld. Dit nieuw bestuur werd voorgesteld in januari 2005. Ieder bestuurslid kreeg nu een welbepaalde functie zonder aan de samenhorigheid te raken. Deze formule wierp zijn vruchten af, want al in het eerste jaar werd een wedstrijd voor nieuwelingen toegevoegd.

Foto bestuur November 2004
Bestuur bij de nieuwe start (November 2004)

In 2006 werd dan als voorlopig hoogtepunt het provinciaal kampioenschap voor juniores ingericht. Dit was trouwens een druk jaar met onder andere ook de doortocht van de Ronde Van Vlaanderen.

In 2007 werd opnieuw een activiteit toegevoegd. In het weekend van 20 tot 22 juli werd er namelijk een driedaagse van de Reiger op poten gezet. Deze begon op vrijdagavond met een avondcriterium voor elite zonder contract, om te vervolgen op zaterdag met een vinkenzetting en om te eindigen op zondag met een verzameling en rondrit van oude traktoren. Eind Augustus werd trouwens ook nog de Inox Reiger ingehuldig. Dit prachtig kunstwerk is ontworpen en gemaakt door ons bestuurslid Noël Sys. Ditzelfde jaar vervoegde Kris Mattheus onze rangen.

In 2008 gingen we door met onze wielerwedstrijden en het treffen voor oldtimer tractoren. Als extra activiteit namen we tevens de organisatie van de Vlaemsche Leeuwen mountainbiketocht over. Dit jaar naam Gilbert Bolle ontslag als bestuurslid, maar blijft wel onze activiteiten steunen.

In 2009 hebben we het provinciaal kampioenschap voor aspiranten ingericht. Ook de mountainbiketocht ging opnieuw door, echter zonder Visa Chronorace.

In 2010 werd een nieuwe wielerwedstrijd voor junioren toegevoegd op de eerste dag van de Reigerfeesten. Ook in 2011 gingen we verder met hetzelfde succesprogramma als in 2010.

In 2012 vierden we onze 50ste verjaardag. Om dit in de verf te zetten organiseerden we tijdens de Reigerfeesten optredens van Hanny D, Paul Bruna & Mieke, Ruth McKenny, Marjan Berger en als kers op de taart Willy Sommers.

De wielerwedstrijd voor junioren werd in 2013 vervangen door een wedstrijd voor elite z.c. en beloften. De wedstrijd werd verreden over een volledig nieuw parcours.

Foto bestuur maart 2013
Bestuur maart 2013

Zomer 2014 organiseerden we voor de eerste maal een interclub (IC2) voor elite z.c. en beloften, over het nieuwe parcours van 2013.
2014 was tevens een moeilijk jaar op persoonlijk vlak voor ons bestuur. We moesten afscheid nemen van Irene Dupon, echtgenote van onze voorzitter. Daarnaast moesten we ook afscheid nemen van Wilfried Mortelé, bezieler en drijvende kracht achter het tractorentreffen. Oud-voorzitter André Pollet overleed ook ditzelfde jaar.

Francky Galle werd in 2017 onze nieuwe voorzitter. Hij volgt Freddy Lingier op, die als ere-voorzitter nog steeds in het bestuur blijft. 2017 is ook een zwart jaar voor ons bestuur. Op 4 augustus moesten we onverwachts afscheid nemen van Eddy Lingier.

Foto bestuur maart 2017
Bestuur maart 2017

In 2020 zagen we ons verplicht om al onze activiteiten te schrappen, door de uitbraak van het COVID-19 coronavirus. Ook in 2021 moesten we bijna al onze activiteiten schrappen. Enkel de kaasavond kon doorgaan.